Open Energiedag 21 september 2024

Tijdens de Open Energiedag kunnen deelnemers tussen 10:00 en 15:00 uur op 2 locaties kennismaken met activiteiten van Zuidenwind. Beide locaties zijn goed bereikbaar voor auto’s, fietsers en voetgangers.

Een knooppunten fietsroute van 32,5 km voert langs beide locaties en langs veel andere windmolens in Midden-Limburg.

Opendag Coöperwiek

Locatie: Boerderijweg 6 te Neer. Rechts van de boerderij staat de poort open. De locatie is goed bereikbaar voor auto’s, fietsers en voetgangers. Parkeren kan bij de turbine.

  • Bij de windturbine Coöperwiek zijn molengidsen aanwezig die u een volledige uitleg kunnen geven over de techniek van de molen en het nut van een coöperatie. U kunt de binnenkant van de molen bekijken. 
  • Er zijn gecertificeerde molenaars aanwezig die een kleine demonstratie kunnen geven over het beklimmen van de molen.
  • Met behulp van een VR bril kunt u een tocht maken naar de bovenkant van de windmolen en genieten van het geweldige uitzicht.

Opendag infopunt/voedselbos

Locatie: Staldijk 1A , Heibloem. De entree is bij het windmolenpark Heibloem.

  • Leden van de Groengroep Zuidenwind zijn aanwezig om uitleg te geven over het voedselbos en het onderhoud van het groen rond de molens.
  • Er is een oplaadpunt voor elektrische fietsen en
  • een picknickplaats om even te pauzeren.
  • Informatieborden over Coöperatie Zuidenwind en het windpark Heibloem.

De knooppunten fietsroute (32,5 km)

De afgelopen 10 jaar is in Midden- en Noord-Limburg een flink aantal windmolens verrezen. Deze fietsknooppuntenroute gaat langs deze molens door een afwisselend landelijk gebied.

De route kan op 2 manieren worden gevolgd:

  • Bekijk en/of download de route op Fietsknoop.nl
  • Hieronder wordt de route in detail per knooppunt beschreven met actuele, historische en geologische informatie over de omgeving.
Knooppunt 10, Roggelsedijk 24, Meijel, start fietsroute

De fietsroute begint en eindigt op de parkeerplaats bij Eetcafé De Stoep en gaat richting knooppunt 11, aan de andere kant van de rotonde, langs de Noordervaart in westelijke richting.

Aan de overkant van het kanaal ziet men de 4 molens van windpark Ospeldijk. 2 molens zijn eigendom van Waterleiding Maatschappij Limburg, die hiermee in zijn eigen groene stroom voorziet. De 2 andere molens zijn eigendom van de Coöperatie Zuidenwind. Overigens: In dit gebied, een stukje verderop, heeft vóór WO II al een turbine-windmolen gestaan, namelijk bij een boerderij aan de Noordhoeveweg. Deze molen is in de oorlog vernietigd.

De Noordervaart is een onvoltooid plan van keizer Napoleon die in 1808 de Rijn via de Maas met de Schelde wilde verbinden. De blauw/groene borden markeren de fietsroute 'Grand Canal du Nord' van Nederweert tot Straelen (Duitsland).

Knooppunt 11, Stokershorst 1-3, Nederweert-Eind

Knooppunt 11-13 gaat langs Stokershorst.

Stokershorst is een voormalig klooster van de Broedercongregatie Onze-Lieve-Vrouwe van zeven Smarten. De broeders begonnen hier in 1893 met de ontginning van het woeste heide/veengebied, vanuit het al eerder gestichte klooster in Heibloem.

In 1900 werd het hoofdgebouw van het klooster Stokershorst ingewijd. Er werden hier jongens geplaats die in Amsterdam met justitie in aanraking waren gekomen. Ze leerden hier een ambacht en werkten aan de ontginning.

Knooppunt 13, Caluna 10, Heythuysen

Knooppunt 13 naar 18: Op het terrein van “de Widdonck” ligt de oorsprong van het dorp Heibloem. Hier werd in 1852 een klooster gesticht waar de groep monniken zich de opdracht had gegeven om jongens uit Amsterdam, die onder onvoldoende toezicht opgroeiden, nuttig werk en scholing te geven. Het werk hield in ontginning van het omliggende woeste land.

De scholing bestond uit het leren van een ambacht, zodat zij later voor zichzelf konden zorgen.

Heibloem werd officieel een dorp in 1947.

Knooppunt 18, Pater van Donstraat 42, Heibloem

Knooppunt 18-19

Op de Staldijk, aan het einde van het bos, passeert men een geologisch fenomeen: de Peelrandbreuk. Dit is een breuklijn in de aardkorst, herkenbaar aan ijzerhoudend, roestkleurig water. Ook is te zien een lichte verhoging van de weg.

Even verder, bij het vernieuwde kruispunt Staldijk/Boerderijweg, is er aan alle kanten zicht op windmolens. Rechts, langs de Boerderijweg, staan sinds 2015 de 5 oudste molens. De middelste is de eerste burgerwindmolen in Limburg, de Coöperwiek van Coöperatie Zuidenwind. De 4 andere zijn eigendom van een Japanse investeerder.

Knooppunt +(2), Staldijk 1A, Heibloem

Tussen knooppunt 18 en 19 bevindt zich windpark Heibloem met 2 molens van Coöperatie Zuidenwind. Hier is een plek met een laadpunt voor elektrische fietsen, een picknickplek, informatie centrum en een voedselbos. Een prima plek om even te pauzeren.

Tijdens de Open Energiedag op 21 september 2024 zijn hier van 10:00 - 15:00 uur leden van de Groengroep van Coöperatie Zuidenwind aanwezig om vragen over het voedselbos en het onderhoud van het groen rond de molens te beantwoorden.

Knooppunt 19, Heibloemseweg, Beringe

Bij knooppunt 19 gaat de route naar rechts langs het Afwateringskanaal of de Snepheider beek.

In een ver verleden (17e eeuw) lag hier al een uitgegraven diepte die de grens aangaf tussen het hertogdom Gelre en het Prinsdom Luik. Het werd “de gekke Graaf” genoemd.

In 1852 werd er een kanaal van gemaakt, eerst voor vervoer van o.a. turf uit de Peel, wat later voor afwatering van het zure peelwater.

Aan de linkerhand ziet men de 5 molens van windpark Echelse Heide, Coöperatie Peel Energie is medeeigenaar.

Knooppunt +(1), halverwege knooppunt 19 en 23

Tijdens openstelling voor bezoekers van de eerste Limburgse burgerwindmolen, de Coöperwiek, kan worden afgeweken van de knooppuntenroute: sla halverwege  knooppunt 19 en 23 rechtsaf naar de Doorbrand, verderop weer rechtsaf de Boerderijweg op. Bij huisnummer 6 is rechts de toegang naar de Coöperwiek.

Openstelling is tijdens de Open Energiedag op 21 september 2024 van 10:00 - 15:00 uur en ook op de 3de zaterdag in april t/m oktober. Bekijk vooraf de openingstijden.

  • Bij de windturbine zijn dan molengidsen aanwezig die u een volledige uitleg kunnen geven over de techniek van de molen en het nut van een coöperatie. U kunt de binnenkant van de molen bekijken.
  • Er zijn gecertificeerde molenaars aanwezig die een kleine demonstratie kunnen geven over het beklimmen van de molen.
  • Met behulp van een VR bril kunt u een tocht maken naar de bovenkant van de windmolen en genieten van het geweldige uitzicht.

Na het bezoek terugkeren naar de +(1). Dus bij Cateringbedrijf Ria Joosten linksaf de Doorbrand in en bij het kanaal aangekomen rechtsaf, het pad vervolgen richting knooppunt 23.

Knooppunt 23, Roggelsedijk, Neer

Voordat knooppunt 23 wordt bereikt passeert men de restanten van een oude sluis en de sluiswachterswoning, die een nationaal monument is.

Knooppunt 66, Heideweg 4, Neer

Vanaf knooppunt 66 via 64 (Broekven) naar 77 (Kappert) komt men  langs de 3 molens van het windpark “De Kookepan” van de Coöperatie Leudal Energie.

knooppunt 64, Kanaaldijk, Kessel

Ga verder naar knooppunt 77.

Knooppunt 77, Houtgraven 9, Neer

Knooppunt 77 naar 51

Bij Sloes 6, even vóór knooppunt 51 gaat de weg plots een stukje naar beneden. Hier passeert men nog een keer de Peelrandbreuk. Ook hier is weer uittreding van ijzerrijk grondwater te zien.

Knooppunt 51, Dries 7, Neer

Knooppunt 51 naar 17.

Hier bevindt zich zorgcentrum “Keizersbosch”. Oorspronkelijk was het een in de 12e eeuw door de Norbertijnen gesticht klooster voor adellijke dames.

Ter hoogte van Brumholt 25A bevindt zich een informatiebord bij een zogenaamde crashplek waar in WO-II een Messerschmitt is neergestort.

Verderop leidt deze route langs het Brookbergplas, een zandafgraving. In deze plas werd tot de jaren ‘60 gezwommen maar hij is tegenwoordig helemaal afgesloten. In het natuurgebied eromheen zijn een paar wandelpaden.

Knooppunt 17, Heide 21, Roggel

Knooppunt 17 -18

De route gaat verder tot aan Heibloem door het gebied “De Waterbloem”.

Na de ontginning van dit gebied is begin 20ste eeuw bos aangeplant ten behoeve van de mijnbouw.

Knooppunt 18, Pater van Donstraat 42, Heibloem

Knooppunt 18 – 19

We volgen nogmaals de Staldijk tot aan het Afwateringskanaal of de Snepheiderbeek. De gevaarlijke kruising Boerderijweg/Staldijk is in 2022 veranderd is 2 T- kruispunten. Hier heeft Zuidenwind een vogelbosje geplant.

Knooppunt +(2), Staldijk 1A, Heibloem

We passeren nogmaals het informatiepunt, oplaadpunt en picknickplaats bij Staldijk 1A en gaan nu bij knooppunt 19 linksaf.

Knooppunt 19, Heibloemseweg, Beringe

Knooppunt 19 – 20

Weer een stukje Kanaaldijk. Bij de picknickbank bij knooppunt 20 staat een informatiebord over de Snepheiderbeek.

Men kan nog een stukje (ca. 1.5 km) verder langs de beek rijden, richting knooppunt 6 tot aan de 2 e sluis: op deze plaats heeft één van de grootste veldslagen uit WO II plaats gevonden. Informatieborden ter plaatse  verhalen erover.

Daarna weer terug naar knooppunt 20.

Knooppunt 20, Witdonk 20, Meijel

Knooppunt 20 – 10

Terug naar knooppunt 10, het einde van deze route.

Knooppunt 10, Roggelsedijk 24, Meijel