Excursies naar de windmolen

Het is mogelijk om met een groep een excursie naar onze burgerwindturbine in Neer te boeken. De excursie gaat natuurlijk over duurzame energie en windenergie in het bijzonder en hoe je een windmolen bouwt met een burgercoöperatie. De maximale groepsgrootte is gesteld op 15 personen.

De excursie gaat naar de ‘De Coöperwiek‘ in windpark Neer. Dit is niet zomaar een windmolen; dit is de eerste echte burgerwindmolen in Limburg. We zijn er trots op dat we met zijn allen eigenaar zijn van deze windmolen.

Tijdens deze excursie van anderhalf uur krijgt u meer informatie over de techniek van windmolens en hoort u het verhaal van de burgercoöperatie. Welke voordelen heb je als lid van de coöperatie? Hoe kun je investeren in windenergie? Hoe kun je de windstroom afnemen? Hoe kun je zelf meewerken aan de bouw van nieuwe projecten.

Maar je kunt natuurlijk ook individueel of met vrienden komen.

Locatie: Neer, start op Boerderijweg 6.

Data excursies: Elke derde zaterdag in de maand, met uitzondering van de maanden november t/m februari, is er een open inloop. Voor groepen is het ook mogelijk om een excursie op aanvraag te boeken. Neem contact op via info@zuidenwind.org.

Voorbeeld
Een mooi voorbeeld is de excursie van IVN-Roermondzie de video

 

Excursies voor scholen

Ook voor basisscholen groepen 6, 7 en 8 en scholen in het voortgezet onderwijs organiseren we excursies.

We nemen jouw klas mee naar de hoogste energieproducenten die er op dit moment bestaan: windmolens. Windmolens zijn de meest efficiënte manier van duurzame energieproductie in Nederland. Het waait hier flink en zo levert een windmolen al gauw stroom voor meer dan 1.200 huishoudens. Tijdens de excursie kun je in de schacht van de windmolen kijken en zal de molenaar je iets vertellen over de werking van de windmolen.

Daarnaast zal je meer te weten komen over de burger-windcoöperatie Zuidenwind, die deze windmolen gebouwd heeft. Dit is niet zomaar een windmolen, het is een burgerwindmolen. Dat wil zeggen dat de windmolen helemaal van burgers is en volledig door burgers is betaald. Alle stroom en alle opbrengsten komen in handen van burgers, en zjn dus niet van de grote energiebedrijven. Met de opbrengsten investeren we in nieuwe duurzame projecten in de buurt, samen met de bewoners.

 

Excursies naar boven op aanvraag

Op aanvraag is het mogelijk om een bezichtiging in en bovenop de molen te maken. U gaat dan met de lift naar boven en klimt de laatste 10 meter naar de gondel. Er kunnen maximaal 2 personen mee. Deze personen moeten veiligheidsschoenen en een helm dragen en krijgen een reddingsharnas aan. Beneden bij de windmolen krijgt u eerst uitleg over de windmolen, het klimmen en de coöperatie Zuidenwind. De excursie duurt in totaal  zo’n 1,5 uur. Deze excursie geven wij op aanvraag en is gratis beschikbaar voor leden. Niet-leden betalen een vergoeding van € 50 per persoon.
Lidmaatschap van Zuidenwind is 10 euro per jaar + een eenmalige inleg van 10 euro.

 

Open inloop elke derde zaterdag van de maand

Onze windmolen is iedere derde zaterdagochtend van de maand geopend voor publiek. U kunt dan geheel vrijblijvend een kijkje komen nemen binnen in de mast. Er zijn molenaars aanwezig, die u alles kunnen uitleggen over de techniek van deze moderne windmolen. U hoeft zich hiervoor niet aan te melden. De poort naar de molen rechts van de boerderij staat op deze ochtenden open.

In beperkte mate bestaat op deze zaterdagochtend bij goed weer ook de mogelijkheid om een bezoek te brengen aan de gondel van de molen op 98 meter hoogte. Er kan daar van een prachtig uitzicht genoten worden. Vooraf dienen geïnteresseerde leden zich hiervoor te melden via info@zuidenwind.org). Een bezoek aan de gondel geschiedt geheel op eigen risico en vindt plaats onder de deskundige begeleiding van een gecertificeerde molenaar van Zuidenwind. Voor leden van Zuidenwind is dit gratis. Omdat we de molen hiervoor moeten stilzetten, brengen we aan niet-leden € 50 in rekening.

Openingstijden: elke derde zaterdag van de maand van 10.00 uur tot 12.00 uur, met uitzondering van de maanden november t/m februari.

Als u de gondel boven in de molen wilt bezoeken dient u zich aan te melden. Voor een gewoon bezoek aan de molen is aanmelden niet nodig.

Heeft u interesse in een excursie, neem dan contact op via info@zuidenwind.org

 

 

 

 

zuidenwind geeft excursies kleinverrekijker4 kleinverrekijker2 kleinmonteur op rotor in lucht juli 2015DSC_0060