Excursies naar de windmolen

Open inloop elke derde zaterdag van de maand

Onze windmolen is iedere derde zaterdagochtend van de maand geopend voor publiek. U kunt dan geheel vrijblijvend een kijkje komen nemen binnen in de mast. Er zijn molenaars aanwezig, die u alles kunnen uitleggen over de techniek van deze moderne windmolen. U hoeft zich hiervoor niet aan te melden. De poort naar de molen rechts van de boerderij staat op deze ochtenden open.

Openingstijden: elke derde zaterdag van de maand van 10.00 uur tot 12.00 uur, met uitzondering van de maanden november t/m februari.

 

Excursies naar de gondel bij uitzondering voor leden

In beperkte mate bestaat op deze zaterdagochtenden bij goed weer (weinig wind) de mogelijkheid voor leden om een bezoek te brengen aan de gondel van de molen op 98 meter hoogte. Zij gaan met de klimhulp naar boven en klimmen de laatste 10 meter via de ladder naar de gondel op 100 meter hoogte, waar van een prachtig uitzicht genoten kan worden. Er kunnen maximaal twee leden mee. Deze personen moeten veiligheidsschoenen en een helm dragen en krijgen een reddingsharnas aan. Beneden bij de windmolen krijgen zij eerst uitleg over de windmolen, het klimmen en de coöperatie Zuidenwind. De excursie duurt in totaal zo’n 1,5 uur.

Geïnteresseerde leden dienen zich hiervoor vooraf te melden via info@zuidenwind.org. Een bezoek aan de gondel geschiedt geheel op eigen risico en vindt plaats onder de deskundige begeleiding van twee gecertificeerde molenaars van Zuidenwind.

 

Excursies voor groepen

Het is mogelijk om met een groep een excursie naar onze burgerwindturbine in Neer te boeken. De excursie gaat natuurlijk over duurzame energie en windenergie in het bijzonder en hoe je een windmolen bouwt met een burgercoöperatie. De maximale groepsgrootte is gesteld op 15 personen.

De excursie gaat naar de ‘De Coöperwiek‘ in windpark Neer. Dit is niet zomaar een windmolen; dit is de eerste echte burgerwindmolen in Limburg. We zijn er trots op dat we met zijn allen eigenaar zijn van deze windmolen.

Tijdens deze excursie van anderhalf uur krijgt u meer informatie over de techniek van windmolens en hoort u het verhaal van de burgercoöperatie. Welke voordelen heb je als lid van de coöperatie? Hoe kun je investeren in windenergie? Hoe kun je de windstroom afnemen? Hoe kun je zelf meewerken aan de bouw van nieuwe projecten?

Maar je kunt natuurlijk ook individueel of met vrienden komen.

Locatie: Neer, start op Boerderijweg 6.

Data excursies: Elke derde zaterdag in de maand, met uitzondering van de maanden november t/m februari, is er een open inloop. Voor groepen is het ook mogelijk een excursie op aanvraag te boeken. Neem contact op via info@zuidenwind.org.

Voorbeeld
Een mooi voorbeeld is de excursie van IVN-Roermondzie de video

 

Excursies voor scholen

Ook voor basisscholen groepen 6, 7 en 8 en scholen in het voortgezet onderwijs organiseren we excursies.

We nemen jouw klas mee naar de hoogste energieproducenten die er op dit moment bestaan: windmolens. Windmolens zijn de meest efficiënte manier van duurzame energieproductie in Nederland. Het waait hier flink en zo levert een windmolen al gauw stroom voor meer dan 1.200 huishoudens. Tijdens de excursie kun je in de schacht van de windmolen kijken en zal de molenaar je iets vertellen over de werking van de windmolen.

Daarnaast zal je meer te weten komen over de burger-windcoöperatie Zuidenwind, die deze windmolen gebouwd heeft. Dit is niet zomaar een windmolen, het is een burgerwindmolen. Dat wil zeggen dat de windmolen helemaal van burgers is en volledig door burgers is betaald. Alle stroom en alle opbrengsten komen in handen van burgers, en zijn dus niet van de grote energiebedrijven. Met de opbrengsten investeren we in nieuwe duurzame projecten in de buurt, samen met de bewoners.

 

 

zuidenwind geeft excursies kleinverrekijker4 kleinverrekijker2 kleinmonteur op rotor in lucht juli 2015DSC_0060