Veelgestelde vragen

1. Is coöperatie Zuidenwind bedoeld voor heel Limburg?

Zuidenwind bouwt aan een duurzame en onafhankelijke energievoorziening van Limburg. Daar kunnen wij de inbreng van iedereen in Limburg bij gebruiken. Maar ook als u buiten Limburg woont kunt u lid worden en onze coöperatie steunen.

 

2. Waar gaat de stroom uit onze duurzame energie projecten heen?

De stroom van de molen gaat met een spanning van 10.000 volt naar het onderstation in Helden. De stroom komt vervolgens op het openbare net. Fysiek kun je elektriciteit niet opslaan. De stroom van De Coöperwiek wordt verkocht aan MegaWind.

 

3. Wat zijn de risico’s van het inleggen van geld in Zuidenwind?

Wanneer u geld leent aan de coöperatie Zuidenwind, investeert u in windenergie. De coöperatie Zuidenwind investeert dit geld vooral in de burgerwindturbine  ‘De Coöperwiek’, in windpark Neer. Deze windturbine heeft het eerste jaar 5.000.000 kWh geproduceerd. De coöperatie rekent echter met een gemiddelde jaarlijkse opbrengst van circa 4.500 MWh, Dat is voldoende elektriciteit voor 1.200 huishoudens.

De coöperaties zijn democratische ondernemingen. Zij maken winst die gebruikt wordt voor andere duurzame projecten. Als de  stroom van De Coöperwiek is verkocht tegen de huidige elektriciteitsprijzen, alle exploitatiekosten zijn betaald en op de leningen van de coöperaties 5% rente betaald is, blijft er afhankelijk van hoe hard het waait nog een bedrag van zo’n € 50.000 per jaar over als winst.

De Algemene Ledenvergadering besluit over de hoogte van de rente die vergoed wordt op de leningen van leden. In 2015 besloot de ALV 5% rente uit te keren. De winst die na de rentebetaling overblijft investeren we in nieuwe duurzame energieprojecten. Op 8 oktober 2016 besloot de ALV van Zuidenwind om de eerste winst van de Coöperwiek te investeren in de ontwikkeling van nieuwe windprojecten in Leudal, Nederweert, Weert en Peel en Maas.

Er zijn een aantal mogelijke risico’s waardoor de opbrengst lager kan uitvallen:

  • Er gebeurt iets met de windmolen waardoor hij niet beschikbaar is om te draaien. Dit risico wordt opgevangen door de verzekering van de windturbine, en door tijdig en goed onderhoud.
  • De energieprijzen dalen waardoor we minder geld krijgen bij de verkoop van onze stroom. Als de energieprijs 10% zou dalen, dan hebben we nog steeds genoeg financiële opbrengst om de rente over de leningen af te lossen.
  • Het waait minder dan verwacht. Het eerste jaar produceerde De Coöperwiek 5.000 MWh. Dat kwam vooral door de stormen in november en december 2015 en door de harde wind in januari en februari 2016. Wij rekenen economisch met minimaal 4.200.000 kWh per jaar en gemiddeld met 4.500.000 kWh per jaar. Het mag dus ook minder waaien zonder dat we in problemen komen.

 

4. Waait het wel hard genoeg in Limburg?

Jazeker, hard genoeg. Friesland, Noord-Holland en Zeeland zijn de van oudsher bekende locaties voor windmolens. Daar waait het hard en leveren de molens dus veel stroom. Toch is het zinvol om ook in Limburg windmolens te bouwen. In Limburg waait het net zo hard als in het zuiden van Flevoland. Bovendien waait het genoeg op grotere hoogte. Met een windsnelheid van zo’n 6 m/sec is een windturbine rendabel. Ook in ons buurland Duitsland staan windmolens vlakbij de grens.

Investeren in duurzame energie, is investeren in een schone toekomst. Windenergie levert schone groene elektriciteit. Door de kwalijke uitstoot van CO2 bij de verbranding van olie, kolen en gas zijn we genoodzaakt om op korte termijn over te stappen van fossiele naar duurzame energie.  Windenergie is daarbij een goede efficiënte optie. Ook Limburg zal voor haar eigen energieproductie moeten zorgen.

 

5. Als ik geld inleg en het later nodig blijk te hebben door financiële problemen, krijg ik mijn inleg dan terug?

Met uw geld koopt u participaties van de coöperatie. Participaties zijn in principe op elk moment binnen de coöperatie verhandelbaar. Of u verkoopt uw participaties aan andere leden, die participaties willen kopen, of de coöperatie koopt uw participaties terug. Jaarlijks bepaalt de algemene ledenvergadering, hoeveel nieuwe participaties er worden uitgegeven en hoeveel bestaande participaties er worden afgelost. In bijzondere gevallen is het bestuur altijd bevoegd om een passende oplossing te kiezen. In het participatiereglement kunt u meer informatie vinden. Eventueel kunt u bij nadere vragen contact opnemen met Jo Kunnen, bestuurslid van de coöperatie, via jo.kunnen@zuidenwind.org.

 

6. Wie mag er allemaal lid worden?

Iedereen boven de 18 jaar kan lid worden. Ook rechtspersonen, dus scholen en organisaties kunnen lid worden van onze coöperatie.

 

7. Waaronder valt de uitgezette lening bij de belastingaangifte?

De door u ingebrachte participatie kan worden aangegeven onder box 3, bij de post ‘overige bezittingen’.

 

8. Is dit een ‘groene belegging’?

Als u als lid van de coöperatie investeert in de molen, ziet de belastingdienst dit helaas niet als ‘groene belegging’.

 

9. Is het mogelijk een participatie cadeau te doen aan anderen?

Ja, dat kan, graag zelfs!  Doe bijvoorbeeld een participatie cadeau aan uw kinderen of kleinkinderen. Vul hiervoor de cadeau-participatie-overeenkomst in en stuur deze naar Secretaris Coöperatieve Vereniging Zuidenwind, Pannenweg 243, 6031 RK  Nederweert.

 

10. Waar kan ik klant worden voor het afnemen van de stroom?

Stroom die opgewekt wordt door windenergie kunt u afnemen bij leveranciers van groene stroom zoals Huismerk Energie, Greenchoice, Qurrent of OM (voorheen DE-unie).
De stroom van De Coöperwiek wordt verkocht aan MegaWind.


11. Hoe gaat het overstappen van energieleverancier in zijn werk?

Een nieuwe energieleverancier regelt de overstap, u hoeft zich alleen aan te melden als klant.

 

12. Moet ik lid worden van Zuidenwind om de stroom af te nemen?

Lid worden van Zuidenwind is niet verplicht als u de stroom wilt afnemen. Zuidenwind richt zich vooral op de productie van duurzame energie en op de ontwikkeling van duurzame energie projecten op een coöperatieve en democratische wijze.  Als u wilt investeren in de windmolen moet u lid zijn van Zuidenwind. Investeren betekent dat u een bedrag naar eigen keuze, maar van ten minste € 100 leent aan de coöperatie Zuidenwind. Met dit kapitaal financieren wij de windturbine De Coöperwiek en investeren wij in nieuwe windprojecten in Leudal, Nederweert, Peel en Maas en Weert.

 

13. Wie zijn de eigenaren van de Burgerwindturbine de Coöperwiek?

De BV Exploitatie Burgerwindturbine Neer is eigenaar van de Burgerwindturbine de Coöperwiek. De drie burgercoöperaties Zuidenwind, De Windvogel en Meerwind zijn gezamenlijk aandeelhouder. Zuidenwind beschikt over 50% van de aandelen en voert het beheer van de molen uit. De drie coöperaties samen vertegenwoordigen zo’n 5.000 burgers in heel Nederland.

1 gedachte over “Veelgestelde vragen”

Reacties zijn gesloten.