Projecten Nederweert

In Nederweert heeft de gemeenteraad drie projecten positief beoordeeld en besloten aan één project planologische medewerking te verlenen. 

Project Ospeldijk Nederweert – Initiatiefnemers NEWECOOP & Zuidenwind, in samenwerking met Waterleiding Maatschappij Limburg (WML)

Het initiatief voor dit windpark met de naam Ospeldijk, bestaat uit de ontwikkeling van vier windturbines waarvan er twee in coöperatief beheer worden gebouwd. Er is een principeverzoek ingediend tot planologische medewerking bij de gemeenteraad Nederweert en op 26 september jl. is besloten Ospeldijk aan te wijzen als voorkeursgebied voor de ontwikkeling van windmolens.
NEWECOOP, onze college energie-coöperatie, past hier de coöperatieve grondbenadering toe: géén grondspeculatie, maar voordelen voor iedereen in het zoekgebied. Zuidenwind en NEWECOOP zullen hier samen de coöperatieve aanpak en exploitatie invullen. Het omgevingsproces is gestart en er is een positieve waardering van het windpanel. Doordat WML meedoet komen de revenuen van het park vooral in Limburg terecht.


Project De Zoom – Initiatiefnemer NEWECOOP & Zuidenwind in samenwerking met Raedthuys
 

Het plangebied van Windpark De Zoom bevindt zich drie kilometer ten oosten van Nederweert-Eind in de gemeente Nederweert. Het voorziet in de bouw van zes windmolens, waarvan er drie in coöperatief beheer worden gebouwd. Het omgevingsproces is gestart zal nog leiden tot een aanpassing van het plan. Het windpanel waardeerde het plan positief. Het project geldt als reserveproject, in het geval het project Ospeldijk, zich te traag ontwikkelt.

 

Project Frenkenbaan, Nederweert – Initiatiefnemers NEWECOOP & Zuidenwind in samenwerking met  ENECO

Ook het plangebied van windpark Frenkenbaan bevindt zich in Nederweert. Het voorziet in de bouw van vier windmolens, waarvan er zeker twee in coöperatief beheer worden gebouwd. Het project is een initiatief van ENECO waarmee de coöperaties Zuidenwind en NEWECOOP net een gesprek zijn gestart. Het omgevingsproces moet nog beginnen. De positieve waardering van het windpanel is vooral te danken aan de landschappelijke inpassing. Ook dit voorstel geldt als reserveproject, in het geval het project Ospeldijk te traag loopt

 

Project Weerter Bosch – Initiatiefnemers NEWECOOP & Zuidenwind in samenwerking met REF

NEWECOOP heeft samen met Renewable Energy Factory een verzoek ingediend voor planologische medewerking voor Windpark Weerter Bosch. Het voorziet in de bouw van zes windmolens, waarvan er drie in coöperatief  beheer worden gebouwd. Het plan heeft een matige waardering van het panel, en is door B&W niet voorgedragen aan de raad. Toch is die locatie een mooie plek voor windturbines.