Partners en samenwerking

Landelijk
Zuidenwind is een van de oprichters van Energie Samen, de landelijke koepel van energiecoöperaties. Wij lobbyen bij ministeries en politiek voor de zaak van de coöperaties en voor democratisering van de energietransitie. De 50 % lokaal eigendom-regel is één van de concrete resultaten.
Zuidenwind maakt ook deel uit van de Nederlandse Coöperatieve Raad, de koepel van alle coöperaties in Nederland. We onderhouden verder goede contacten met grote windcoöperaties in den lande, zoals Betuwewind, De Windvogel, Meerwind en Delta Wind.

Regionaal
Samen met Weert Energie heeft Zuidenwind de koepel van Limburgse energiecoöperaties REScoop Limburg opgericht. Binnen REScoop helpt Zuidenwind bij de opleiding van projectleiders en de oprichting van een projectbureau.
We steunen lokale energiecoöperaties, waaronder Newecoop (Nederweert), Leudal Energie, Peel Energie (Peel en Maas) en Weert Energie. Vlak bij onze windparken werken we samen met Buurtcoöperatie Boerderijweg. Zuidenwind heeft geholpen bij de aanleg van snel internet en vertegenwoordigt de buurt ook bij ruimtelijke zaken. Verder steunen we dorpscoöperatie HELD – Heibloem Leefbaar en Duurzaam, die zich bezighoudt met de leefbaarheid van het dorp.