Voorlichting en educatie

Zuidenwind vindt voorlichting over duurzaamheid, het coöperatieve denken en haar projecten belangrijk. Op verzoek verzorgen wij excursies, lezingen en schoolprojecten.

Zuidenwind Academie

De Zuidenwind Academie is onze werkgroep die de specifieke kennis van Zuidenwind verspreidt onder andere coöperaties, maar vooral ook politici en bestuurders. We geven lezingen en lessen door heel Nederland, maar vooral in Limburg en het aansluitende Noord-Brabant en Gelderland.

We richten ons vooral op de volgende onderwerpen:

  • Hoe ga je om met de bewoners en grondeigenaren in een geografisch gebied waar windenergie mogelijk is? Richt je vooral op het winnen van vertrouwen, organiseer de buurt en focus niet te veel op geld.
  • Vertrouw als coöperatie op je eigen kracht, je eigen lijn en de kracht van de coöperatieve samenwerking.
  • Maak als overheid beleid en geef je burgers ruimte om initiatieven te ontwikkelen.
  • Maak je beleid zó dat jouw inwoners niet met grote buitenlandse staatsondernemingen moeten concurreren.

De Academie speelt ook een belangrijke rol bij de opleiding van projectleiders in Limburg.

Excursies

Zuidenwind biedt groepen, verenigingen en families de mogelijkheid een excursie naar de Coöperwiek ( onze windturbine tussen Heibloem en Neer) te boeken. De excursie gaat over duurzame energie en windenergie in het bijzonder.
Een excursie kan bestaan uit louter een bezoek aan de molen, maar kan ook vooraf worden gegaan door een lezing op een locatie in de buurt van de molen.
Neem voor excursies contact op via info@zuidenwind.org.

Een voorbeeld is deze excursie van IVN-Roermond.

Scholen

Voor basisscholen en scholen in het voortgezet onderwijs organiseren we in samenwerking met het Bezoekerscentrum Leudal aparte excursies naar de Coöperwiek. Ook kunnen we speciale maatwerkprojecten verzorgen voor het voortgezet onderwijs.
Neem hiervoor contact op via info@zuidenwind.org.

Open inloop Coöperwiek

Op de derde zaterdag van de maanden april t/m oktober is De Coöperwiek van 10.00 uur tot 12.00 uur geopend voor publiek. U kunt dan vrijblijvend een kijkje komen nemen binnen in de mast. Er zijn molenaars en molengidsen aanwezig, die u alles kunnen uitleggen over de techniek van deze windmolen.
Aanmelden is niet nodig, de poort naar de molen rechts van de boerderij (Boerderijweg 6, Neer) staat op deze ochtenden open.