Samenwerking Zuidenwind en Moulin Blues

Energiecoöperatie Zuidenwind en Stichting Rhythm & Blues Ospel hebben de handen in een geslagen. Zuidenwind sponsort een fors deel van de energiekosten van het festival Moulin Blues, dat op 5 en 6 mei aanstaande plaatsvindt. Aanleiding hiervoor is de verduurzaming van het festival.

Overal in Nederland staan festivalorganisaties voor de uitdaging hun evenement op een duurzamere manier te organiseren. Afvalvermindering en gebruik van groene stroom maken hier deel van uit. Ook het bestuur van de Stg. Rhythm & Blues wil het festival duurzamer maken. Een eerste stap daartoe is de samenwerking met Energiecoörperatie Zuidenwind. Middels windturbines wekt Zuidenwind groene energie op. De verdiensten daarvan vloeien onder andere terug naar een Omgevingsfonds, waaruit lokale projecten ondersteund worden.

Onderzoek

Jo Evers, bestuurslid van de stichting, nam het initiatief om Zuidenwind te betrekken in de duurzaamheidsplannen voor het festival. Het bestuur van de coöperatie had daar wel oren naar. Mogelijkheden werden onderzocht. Het voorstel van Zuidenwind om het festival dit jaar rechtstreeks aan te sluiten op stroom uit windenergie, bleek echter niet haalbaar. De kosten van bekabeling zouden de voordelen van de duurzaamheidsmaatregelen te niet doen.

Biodiesel en zonnepanelen

Partijen vonden een oplossing in het gebruik van biodiesel aansluiting op het zonnepanelennetwerk van de fam. Van Rooijen, van wie de festivalweilanden zijn. Zuidenwind neemt een gedeelte van de kosten van de lokale bekabeling en de biodiesel op zich. Jo: “Zo kunnen we een eerste stap maken in de verduurzaming van ons festival. We zien in Zuidenwind een prima partner voor een langdurige samenwerking.” Andres Bauer, bestuurslid van de Energiecoöperatie Zuidenwind vult aan: “We onderzoeken hoe we in de toekomst de samenwerking verder kunnen uitbouwen. Voor dit jaar hebben we een duurzame oplossing gevonden door een financiële bijdrage te doen uit het Omgevingsfonds. Dus…al met al kunnen bezoekers toch ‘dansen op de wind’.