Verdubbeling bijdrage omgevingsfondsen van windparken coöperatie Zuidenwind

Vanmorgen besloot de Algemene ledenvergadering van Zuidenwind de bijdrage aan de omgevingsfondsen van Windpark Heibloem én Windpark Ospeldijk, te verdubbelen. Het bestuur van Zuidenwind wil de omgeving van de parken in de extra opbrengsten door de hoge stroomprijzen laten delen. Ook WML Wind, dat mede-eigenaar is van Windpark Ospeldijk, doet mee.

Daarmee komt er voor het Omgevingsfonds Windpark Heibloem in 2022 een bedrag van € 44.000 beschikbaar en voor het Omgevingsfonds Windpark Ospeldijk € 88.000.

Omgevingsfonds windpark Heibloem

Het doel van de fondsen is het ondersteunen van duurzame projecten in de omgeving. Dat de gemeenschap de weg naar de omgevingsfondsen goed kan vinden blijkt wel uit het aantal toegekende projecten. Een mooi voorbeeld hiervan is de Burgerbus in Heibloem, die volgende week in gebruik wordt genomen. Andere projecten die in Heibloem steun ontvingen zijn de Activiteitencommissie voor de kinderen van het dorp, het feest “75-jaar Heibloem” en de aanschaf van een zitmaaier voor de vrijwilligers die het kerkhofonderhoud verzorgen.

Omgevingsfonds windpark Ospeldijk

In Ospeldijk bestaat het omgevingsfonds pas vanaf begin 2022, maar ook daar werden al meerdere aanvragen toegewezen. De buurtvereniging Platveld kreeg een bijdrage voor de aanschaf van twee AED’s, Stichting Kinderopvang Meijel kon o.a. enkele Alpaca’s en een mini-pony toevoegen aan hun nieuwe dierenweide en ook de aanleg van een beach-accommodatie voor Volleybalclub Peelpush werd door het fonds ondersteund.

Elk van de beide omgevingsfondsen wordt beheerd door een onafhankelijke Adviescommissie. Deze commissie, gekozen uit inwoners uit de omgeving, beoordeelt de aanvragen aan de hand van een aantal criteria. Het is voor Zuidenwind en WML Wind een mooie manier om duurzame initiatieven in de omgeving van hun windparken te realiseren.