Storingen in Heibloem

NIEUWSBERICHT COÖPERATIE ZUIDENWIND
1 maart 2022
Storingen in Heibloem
Sinds zondagnacht 20 februari kampen we met een storing in Windpark Heibloem. Een nogal ernstige storing waarvan de reparatie meerdere weken in beslag gaat nemen.

De John
In de generator van de John, T2 de turbine het dichtst bij de Staldijk, heeft zich in de loop van de nacht van zondag op maandag 21 februari (om 2.10 uur) een kortsluiting voorgedaan. De generator is daardoor defect geraakt en moet vervangen worden.
Nordex is nu bezig met het bestellen van een nieuwe generator. Daarna engageren zij een kraanbedrijf, dat een grote kraan bij de turbine plaatst. Dan kan de kapotte generator vervangen worden. Al met al gaat dit enkele weken kosten. Hoe lang precies weten we nu nog niet. Tot die tijd draait de turbine niet.
Wel wordt intussen onderzocht of er mogelijk ook andere onderdelen beschadigd zijn, die kunnen dan tegelijk vervangen worden.

Oorzaak en gevolgen
De gevolgen zijn voor ons vervelend, maar goed te dragen. We zijn voor de schade en ook voor het omzetverlies verzekerd en de kosten van de vervanging van onderdelen draagt Nordex. Vooral de mensen van ons onderhoudsteam zijn hiermee druk.
We weten (nog) niet wat de oorzaak is. Het stormde die nacht, maar daar kunnen deze turbines goed tegen. De kapotte generator gaat direct terug naar de fabriek voor onderzoek.

T1 weerstaat de storm
Diezelfde nacht, om 23.20 uur, stopte ook de andere turbine even. De doorbuiging van de wieken nam door de rukwinden te sterk toe, waardoor de turbine afschakelde. Een uurtje later startte hij weer op, en draaide ondanks de harde wind op vol vermogen door.

Einde van die week, op zaterdagmorgen 5 uur, viel de T1 opnieuw in storing. Een onderdeel in de omvormer was stukgegaan. Dat wordt deze week nog vervangen.  

En géén verbinding met de Coöperwiek
Intussen draait de Coöperwiek rustig door. Echter in de nacht van 23 februari viel de satellietverbinding met de Coöperwiek weg. De satellietverbinding die Enercon gebruikt voor al haar turbines bleek uitgevallen en onduidelijk is wanneer dat hersteld kan worden.

Géén verbinding met de computer van de turbine betekent, dat we niet op elk moment kunnen zien hoe de molen draait en of er storingen zijn. De turbine werkt verder gewoon en goed. Ook de stroommeters kunnen we digitaal aflezen.
Om in dit gebrek aan contact te voorzien doen we twee dingen: De WhatsApp-groep Boerderijweg is ingeschakeld: wanneer de buren zien dat de Coöperwiek stilstaat worden we gewaarschuwd. 

Dat is een goede, maar grove ‘oplossing’. Tegelijk zijn we begonnen het plan uit te werken om de Coöperwiek met het glasvezelinternet te verbinden (wordt vervolgd).
 
Al met al een enerverende week en veel actie voor ons onderhoudsteam.