Boomplantfeest bij Windpark Heibloem

Kinderen van basisschool De Heihorst zullen dinsdagmiddag 15 maart een vogelbos aanplanten op wat eens de gevaarlijkste kruising van de gemeente Leudal was: de kruising Staldijk/Boerderijweg. De wethouders Piet Verlinden en Robert Martens van Leudal zullen als eersten een boom planten.

Bij de aanleg van Windpark Heibloem van coöperatie Zuidenwind heeft de gemeente Leudal op initiatief van de buurt besloten de kruising Boerderijweg/Staldijk veiliger te maken. In overleg met de gemeente en Zuidenwind is gekozen om de aansluiting van de Boerderijweg te verleggen. Het resterende perceel is door Zuidenwind gekocht en wordt nu omgevormd tot een vogelbosje.

Biodiversiteit

Op dit terrein gaan de kinderen bomen voor het bosje planten; het gaat om inheemse bomen en struiken, zoals Zoete Kriek, Sleedoorn, wilde Liguster en wilde rozen. Het perceel wordt zo een toevluchtsoord voor vogels die daar tussen de doornstruiken goed kunnen nestelen. Ook zullen er bloesems zijn voor bijen, vlinders en andere insecten, en ook vruchten en insecten voor de vogels. Na verloop van tijd groeien op deze plaats inheemse planten die in deze biotoop thuishoren. Zo is met de nieuwe wegaansluiting en het vogelbos de verkeersveiligheid én de biodiversiteit gediend.

Het vogelbos sluit aan op de strook beplanting aan de overzijde langs de Staldijk, waar Zuidenwind vorig jaar een voedselbos heeft aangelegd. Beheer en onderhoud van beide percelen worden verzorgd door de vrijwilligers van de Groengroep van Zuidenwind.

Boomplantfeest

Contact tussen Zuidenwind en basisschool De Heihorst leidde tot het idee om van het planten een Boomplantfeest te maken. De plantsoenendienst van de gemeente Leudal leert de kinderen eerst hoe ze bomen en struiken moeten planten. Vervolgens fietsen de kinderen naar het veld op de hoek Boerderijweg/Staldijk om boompjes te planten en zo een mooi stukje natuur te laten ontstaan.

Het planten zal plaatsvinden op dinsdagmiddag 15 maart op de Boerderijweg/Staldijk. De ontvangst is om 14.00 uur bij de ingang van Windpark Heibloem.

Parkeergelegenheid is er bij de ingang van het windpark