12 december de “grote” plantdag voor het voedselbos. Aanvankelijk was de hele dag motregen voorspeld, geleidelijk aan werd de verwachting beter. We houden het in ieder geval tot 14.00 u droog.

Volgens het oorspronkelijke plan zouden we met meer dan 20 mensen aan het werk gaan, maar vanwege de COVID-voorschriften is dit aantal flink teruggebracht. Nu zijn er ongeveer dezelfde mensen als vorige week. 

Nog niet alle planten zijn geleverd, later komen er nog 14 fruitbomen.

Het kost even tijd voor iedereen aan het werk kan, eerst moeten we uitzoeken wat er geleverd is, dan nog waar het moet komen, en tenslotte wie wat gaat doen.

Er wordt machinaal een geul gemaakt vanaf het hekwerk tot aan de boerderij aan de Boerderijweg voor de slang waarmee water aangevoerd gaat worden voor het waterdruppelsysteem. Dezelfde geul wordt daarna gebruik voor een 60 m lange bessenhaag. Later worden nog de geulen gemaakt tot aan de verste windmolen, d.w.z. langs de Zuidenwindweg, 600 m lang. Degenen die hier aan het werk gaan met het planten zien we voorlopig niet meer terug.

Een andere grote klus is de aanplant van 21 grote bomen rond de boerderij: er moeten hiervoor grote plantgaten in harde grond gespit worden. Vorige week is al voor elke boom 1 paal geplaatst, de 2e paal komt later nog.

Vandaag staat er pompoensoep op het menu.

Tegen de middag komen leden van het bestuur van de Zuidenwind Coöperatie meehelpen.

Om 14.30 u moeten we even een kwartiertje schuilen voor de regen. Dat kan onder de luifel van de camper en in de partytent die erbij staat.

Om 16.00 stoppen we met ons werk, vrijwel alles voor veld A en veld B staat in de grond. We zijn begonnen met het aanbrengen van karton + houtsnippers rond alle beplanting. Dit om de directe plaats voorlopig onkruidvrij te houden én voor verbetering van het bodemleven.

Alleen een (groot) deel van de 600m bessenrij is nog niet geplant en de planten die rondom het inkoopstation moeten komen: hier is de grond nog veel te nat.

Het is tijd om de partytent af te breken en alle spullen weer bijeen te zoeken.

Alle vrijwilligers krijgen een vijgenboompje mee.