Plantdag Windpark Heibloem op 12 december a.s.

Coöperatie Zuidenwind gaat a.s. zaterdag 12 december het in de afgelopen zomer voltooide windpark Heibloem ‘aankleden met groen’. Er zal o.a. een voedselbos worden aangeplant. Dit gebeurt – vanzelfsprekend geheel Corona-proof – door leden van de vereniging met groene vingers of met de ambitie die te krijgen. Op zaterdag 5 december jl. werden de nodige voorbereidingen getroffen.

Een voedselbos is een door mensen gecreëerde plantengemeenschap (planten, bomen en struiken) met een extreem hoog aantal eetbare soorten. Denk aan vruchten en noten, maar ook aan eetbare bladeren. De biodiversiteit en productiviteit van een voedselbos zijn gevarieerd en hoog. Het geheim van een succesvol voedselbos is dat je de natuur het werk laat doen. Niet spitten, wieden, schoffelen, maar na de aanplant ervan de grond de rust gunnen die nodig is om een gezond bodemleven te ontwikkelen.

Met de aanleg van dit voedselbos, in de nabije toekomst aangevuld met een plukweide, zorgt Coöperatie Zuidenwind voor een zorgvuldige inpassing van de windturbines in het landschap (jonge ontginningen van de Peel). Nieuwsgierig geworden? In de loop van 2021 zal bij de ingang van het windpark een informatiepunt worden ingericht. Hier kom je meer te weten over Coöperatie Zuidenwind en haar werkwijze, het windpark en haar molens, de geschiedenis van dit landschap door de eeuwen heen en natuurlijk ook dit voedselbos.