Succesvolle energie-pilot : honderden leerlingen Baexem bezochten wind- en watermolen

“Waarom hebben de wieken aan het uiteinde een gebogen hoekpunt?” deze vraag stelde een leerling van basisschool de Harlekijn uit Baexem tijdens het bezoek aan windmolen Coöperwiek in Windpark Neer. “Zo ontstaat er op het uiteinde van de wiek minder turbulentie en kan hij de wind beter vangen”, luidde het antwoord van molenaar Jos Hannen. De molenaars genieten van de interesse van de kinderen en vertellen ronduit. De jongens willen het liefst naar boven, maar helaas kan dat niet onder de 18 jaar vanwege veiligheidseisen.

Leerlingen en leerkrachten enthousiast op pad met molenaars
Op donderdag 21 april is de laatste excursieochtend van het pilotproject ‘Educatie Duurzame Energie’ in het primair onderwijs van Leudal. Dit project wordt uitgevoerd voor 5 groepen 4-5-6 en 7-8 met circa 120 leerlingen. Het project bestaat uit een introductie-les op school en een excursieochtend naar de watermolen St Elisabeth en windmolen Coöperwiek van Coöperatie Zuidenwind in Windpark Neer. Initiatiefnemers zijn Groen Hart Leudal, werkzaam vanuit Bezoekerscentrum Leudal, in samenwerking met Stichting St. Elisabethmolen en Coöperatie Zuidenwind.

’Waarom toch drie wieken en geen vier?’
“Waaruit bestaat de mast?” ‘En wat levert het nou op aan stroom?’ Een greep uit de vragen die basisschool leerlingen stellen als ze aan de voet van een windturbine staan. Ook bij watermolen prikkelt de nieuwsgierigheid van de leerlingen; sommige leerlingen vragen zich af of het water nooit opraakt. De pilot is een opmaat naar een groter educatieproject waarbij leerlingen van alle scholen voor het primair en voortgezet onderwijs in Leudal en omgeving kennis kunnen maken met duurzame energie in de praktijk. De provincie Limburg heeft ten doel om nog minstens 25 nieuwe windmolens te bouwen om zo bij te dragen aan de landelijke doelstellingen voor duurzame energieopwekking (16% in 2020). Duurzame energie wordt op dit moment al volop opgewekt in de eigen leefomgeving van kinderen en dit project maakt het mogelijk om eens een kijkje van dichtbij te nemen. Het project wordt financieel ondersteund door Coöperatie Zuidenwind, schoolbestuur SPOLT en de gemeente Leudal.

Geld inzetten voor nieuwe duurzame energieprojecten
Het educatieproject wordt in juni geëvalueerd en afgerond met de prijsuitreiking van een prijsvraag voor de leerlingen. Zij worden uitgedaagd tot het verzinnen van een pakkende slogan voor meer windmolens in Limburg en het maken van tekeningen en ontwerpen voor windmolens. Zuidenwind is een wexcusrie Harlekijn april 2016indcoöperatie met 160 leden die gezamenlijk 1 windturbine bezitten. De opbrengst van de turbine komt ten goede aan duurzame energieprojecten in Midden Limburg, zoals dit educatieproject over duurzame energie. De coöperatie staat open voor suggesties en ideeën over nieuwe duurzame energie projecten.