Sprookjesachtige opening windmolen ‘Coöperwiek’

Neer, 31 oktober – De sfeer tijdens de opening van de nieuwe burgerwindmolen was ronduit positief sprankelend te noemen. Met het oog op de toekomstig te bouwen 96 MW aan windenergie in Limburg (circa 30 windmolens), nemen de burgers via coöperatie Zuidenwind een belangrijke positie in als het gaat om het verwerven van draagvlak voor windenergie.

Windmolen eigendom van Limburgers

Ook laat Zuidenwind met deze eerste windmolen zien dat het financieel haalbaar is om een windmolen door en met Limburgers te bouwen. De coöperatie haalde zelf in een paar maanden €455.501 op in de regio, en werd bijgestaan door coöperaties De Windvogel en Meerwind die ieder €250.000 uitlenen. Het is nog steeds mogelijk om lid te worden en te investeren in deze windmolen.

Windmolen omgedoopt in ‘Coöperwiek’

De jury, die bestond uit Albert Jansen, Janne Opmeer en Hennie Korten, was het unaniem eens: de nieuwe windmolen gaat de ‘Coöperwiek’ heten. De naam is een mooie samenvoeging van de worden coöperatie en wiek, en draagt de vogel de Koperwiek een warm hart toe. De nieuwe naam van de windmolen werd in het donker onthuld door secretaris Albert Jansen. De winnares, buurtbewoonster Mirjam Hartman, krijgt een VIP bezoek aan de windturbine inclusief een tour naar de top van de windmolen, van waaruit ze haar eigen huis kan zien liggen.

‘Geen bezwaren omwonenden’

‘Vooraf en tijdens de bouw van deze molen zijn er geen bezwaren van omwonenden geweest,’ aldus wethouder Piet Verlinden. Dat is echt tekenend voor deze manier van windenergie-ontwikkeling: de leden van de coöperatie ondernemen samen met de buurt of wonen daar zelf. Hierdoor ontstaat een sfeer van samenwerken aan een duurzame toekomst van de regio van het windpark. De burgerwindmolen fungeert als vliegwiel voor sociale en economische ontwikkeling. Buurtbewoner Henny Korten, tevens medeoprichter van de lokale internetcoöperatie, sprak zijn dankbaarheid uit aan de coöperatie Zuidenwind voor het meefinancieren van snel internet voor de omwonenden van het Windpark Neer.

Draagvlak door coöperatieve windmolens in Limburg

Mooie woorden waren er ook van gedeputeerde Daan Prevoo (SP), die de coöperatieve energiesector een warm hart toe draagt en een goede toekomst ziet in nieuwe windmolens voor en door Limburgers. Hij zet zich uiteraard niet alleen voor windenergie en presenteerde zijn plannen voor een energieneutraal Limburg. Nieuwe windmolens leveren daar een enorme bijdrage aan.

Coöperwiek bij nacht

Het avondprogramma was een optocht vol licht en vuur naar de windmolen, waar hij officieel de ‘Coöperwiek’ werd gedoopt en werd geopend door wethouder Piet Verlinden. Schutterij Sint Sebastianus uit Neer zorgde voor de muzikale begeleiding van de optocht.  Met lampionnen, kaarsjes langs de weg, bengaals vuur en steltlopers werd de optocht een sprookjesachtig geheel.

optocht rood vuur 2 weboptocht groen vuur webwinnaar cooperwiekschutterij sint sebastianusOnthulling naam webBestuur Zuidenwindcooperwiek2cooperwiekdaan prevoo hans tacqbert van noord hans timmers gasten gasten2 inge kado siward albert ondertekening gedragscode hennie korten har geenen piet verlinden in windmolen siward feestmuts piet verlinden peter gloudizuidenwind taart