In Memoriam Gerard Jansen (1947-2015)

Op woensdag 17 juni is Gerard Jansen overleden. Na een kort ziekbed door een hersenbloeding. Gerard Jansen was de Penningmeester van coöperatieve verenigingen Meerwind, Zuidenwind en REScoopNL. Zijn plotselinge overlijden is een groot verlies voor zijn familie en voor de gehele coöperatieve energiesector. Gerard was een ‘coöperatie man’ in hart en nieren. Iemand die zijn sociale kapitaal inzette voor verschillende organisaties zodat vele van zijn dorpsgenoten, Limburgers en andere energiecoöperaties konden profiteren van zijn kennis.

Gerard was het soort persoonlijkheid die we allemaal kennen in onze energiecoöperaties. De bestuursleden die je nooit in de Duurzame Top 100 zult zien. Het zijn de mensen die duurzame verenigingen dragen en concrete projecten helpen realiseren. Ze staan niet op de voorgrond, maar zijn de bakens van kennis en kunde achter hen die praten over visies en idealen. Het zijn de fundamenten onder onze organisaties. Zonder hen blijven we slechts dromen over duurzaamheid.

Zijn kennis van zaken en evenwichtige karakter brachten vertrouwen van de leden in de nog jonge coöperatie Zuidenwind. Zijn snelheid van handelen en zorgvuldigheid in de ontwikkeling van onze turbine in Neer was bijzonder. Voor hem was dit géén werk, ondanks dat hij er volle dagen druk mee was, kon je zien dat het voor hem ‘een hobby ernaast was’. Hij genoot echt van het concreet realiseren van zijn idealen.

Gerard had hetzelfde geboortedorp als ik. Het was altijd een bijzondere aangelegenheid als we officiële stukken moesten ondertekenen bij een notaris. Die dan even opkeek van de stukken wanneer er twee heren geboren in Vriezenveen, in Hoofddorp stukken ondertekenden voor een windturbine in Limburg. Gerard kon, zoals hij dat ook deed op dezelfde dag dat hij getroffen werd door een hersenbloeding, precies vertellen over verschillende familielijnen in Vriezenveen, waaronder die van mijn eigen familie en van verschillende vrienden.

Gerard was een rustige vriendelijke man die boordevol met kennis zat en aan een meer sociale wereld werkte. We zullen hem ontzettend missen.

We wensen zijn familie veel sterkte toe in deze moeilijke tijd.

 

 

Siward Zomer

Voorzitter Zuidenwind